Mizzi Studio

The Pheasantry, Bushy Park, London, UK

The Pheasantry, Bushy Park

London, UK

The Pheasantry Welcome Centre in Bushy Park is a thriving hub that not only provides park goers with information, but is also now home to a bustling café. Mizzi Studio won a competitive tender to transform and reinvent the original building’s identity and improve its functioning capacity on a minimal budget, whilst preserving and enhancing the original fabric of the building. 

 
Hero_0001_11.jpg
Hero_0005_12.jpg
IMG_2603.jpg
IMG_2624.jpg
The_Pheasantry_05.jpg
The_Pheasantry_09.jpg
The_Pheasantry_11.jpg

INFO

Our brief for this project was to completely transform the existing Pheasantry building into a truly outstanding piece of architecture that blended seamlessly into its environment. The ambition for the new standalone building and restaurant was to enrich its surrounding landscape whilst enhancing its visitor-experience. It had to both cater for the large volume of visitors it receives, as well as the diversity of customers visiting Bushy Park – the young, the old and everyone in between.

Due to the sensitive nature of the site, any form of development within the Royal Parks is generally only allowed in exceptional cases and is rigorously monitored. Aquiring building approval for the café from the Richmond Council was a lengthy procedure and we worked closely with arboricultural consultants to ensure that none of the existing trees would be compromised by the development. This Pheasantry Café has brought together both the wishes of our client – Colicci, and the necessary constraints of the Royal Park management. We worked to harness natural light in our design, playing on the  original building’s strengths as much as possible. The result is a free flowing building that oscillates in a similar manner to a growing sine wave, forming a natural interrelated composition within the landscape. 

Line Thin.png

KEY SERVICES PROVIDED

Design
Visualisation
Planning
Construction Drawings
Construction Management
Branding

Line Thin.png

PROJECT TEAM

Architect
Mizzi Studio